Lyxa till påskdukningen
Den talangfulla juveleraren Peter Carl Fabergé skapade 69 lyxiga dekorerade ägg för den ryska kungafamiljen mellan 1885 och 1917. Dessa konstnärliga skapelser, nu kända som Fabergéägg, visas i museer över hela världen, alla rikt dekorerade med diamanter, guld och ädelstenar. Flera ägs fortfarande av drottningen själv. Med tanke på deras höga värde och deras begränsade antal har några av dessa oerhört eftertraktade föremål mystiskt försvunnit med tiden. Vi tror att det betyder att det finns plats för en ny omgång dekadent dekorerade ägg – men den här gången av den hårtkokta sorten och prydd med blommor. Med inspiration från det ursprungliga Fabergé-ägget kan du själv skapa en överflödig blomversion till påsk.
Du kommer behöva:
• Hårdkokt ägg
• Karamellfärg för matfärgning
• Limpistol
• Sax
• Äggkopp eller silver / guld servettring
• Ditt eget våriga val av små, robusta blommor som t ex Mimosa, Vaxblomma, Astrantia major eller Limonium
Så här gör du:
Det finns två sätt att förbereda ditt ägg så att det är tillräckligt hårt att arbeta med. Det första alternativet är att koka det i 12 minuter och sedan svalna helt. Välj en attraktiv basfärg, placera sedan ägget i ett bad med karamellfärg för att få dekorativa skuggor innan du lämnar det till torrt.
Det andra alternativet är att göra hål med en nål i äggets topp och botten, och blåsa ut de råa innehållet. Du ska såklart tänka ”hållbarhet” använda innehållet till äggröra, omelett eller bakning. Färga äggskalet som tidigare. När det sedan är torrt, täck det med PVA-lim två eller tre gånger för att härda skalet och låt det torka mellan lagen. Att konservera ägget igen på detta sätt betyder också att din dekoration kommer att hålla längre.
När själva ägget är fixat kan du komma igång med blommorna. Skär dem så små och så nära knoppen som möjligt, använd en limpistol för att fästa de känsliga blommorna när ägget har torkats. Variera färgen och formen för att ge ägget ett dekadent, smyckat utseende, precis som Peter Carl Fabergé skulle ha gjort.
När du är klar placerar du ägget på ditt bord som ett mittpunkt, antingen i en vintage äggkopp eller på en fin silver- eller guld servettring.